Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Het Jaar 2003
Feature:

Terugblik GameCube


Door Joris op 19-02-2007 om 12:11
Bron: Gamed

Vlak voordat je dood gaat, flitst je leven nog even aan je voorbij. Nog één keer haal je jouw grootste successen en teleurstellingen voor de geest en stel je jezelf de vraag of je tevreden kan zijn met het leven dat je hebt geleefd.

Daarna trekken langzaam alle gedachten en gevoelens weg uit je lichaam. De tijd is gekomen om te gaan, te vertrekken uit je aardse bestaan om vervolgens nooit meer terug te keren. Je blaast je laatste adem uit en vliegt weg door een tunnel van licht. Ergens in die tunnel van licht ontmoet je dan de Nintendo GameCube, ook zijn tijd zit erop, na jarenlang trouwe dienst te hebben geleverd. In deze feature zullen we nog een keer terugblikken op de paarse kubus die ons plezier maar ook teleurstelling bracht. Op 24 augustus 2000 onthulde Nintendo de opvolger van de Nintendo 64, een paarse kubusvormige console die de naam 'Nintendo GameCube' droeg. Twee jaar later, in mei 2002, lag de spelcomputer in de Nederlandse winkels voor een prijs van 210 euro. Van de vijftien launchgames was de meerderheid bagger, alleen de exclusieve titels zoals Super Monkey Ball, Wave Race: Blue Storm en Luigi's Mansion, waren een aankoop waard.

Hiermee was meteen een trend gezet die de GameCube tot het einde toe zou kennen. Exclusieve games, voornamelijk door Nintendo zelf gemaakt, waren kwalitatief gemiddeld stukken beter dan de multiplatform titels. Als je alleen de exclusieve spellen kocht, deed je zelden een miskoop, bij de andere games was dit daarentegen zeer de vraag. Gevolg was dat de meerderheid van de Cube-bezitters alleen de exclusieve games kochten en de rest van de games massaal links lieten liggen. Voor de ontwikkelaars van multiplatformgames was er hierdoor vaak weinig tot geen winst meer te behalen op het porten van een game naar de GameCube. Steeds meer bedrijven haakten af en brachten hun spellen alleen op de PlayStation 2 en de Xbox uit. Uiteindelijk bleven alleen enkele grote uitgevers als Ubisoft en EA de GameCube steunen.

Het totale spelaanbod van de paarse spelcomputer was dan ook een stuk kleiner dan dat van zijn concurrenten. Hierdoor kwam de GameCube in een neerwaartse spiraal terecht. Immers, een kleiner spelaanbod zorgt voor minder kopers, minder kopers zorgt voor nog minder winst en minder winst stoot multiplatform ontwikkelaars af. Oké, er was weinig te spelen van multiplatformontwikkelaars, maar gelukkig bracht Nintendo zelf ons genoeg games die zich konden meten met de beste in hun soort. Eigenlijk wilde ik in deze feature alle belangrijke GameCube games nog eens bespreken, maar daar zie ik toch van af. Ik zal het houden bij een lijstje van onderwerpen die voor mij de GameCube het best beschrijven. Games waar ik bepaalde herinneringen aan heb en ontwikkelingen die typerend zijn voor de paarse kubus. Op de volgende pagina geven de andere redactieleden hun mening over de GameCube.

Pikmin: De grootste verassing van de GameCube was voor mij Pikmin 2. Het eerste deel had ik overgeslagen omdat ik een hekel heb aan het principe van een spel uit spelen binnen een bepaalde tijd. Bij Pikmin 2 kreeg je echter alle tijd die je wilde en die heb ik dan ook genomen. Het wandelen met zingende bloemetjes door levendige en kleurrijke omgevingen maakte me opgewekt en vrolijk. Elke gevonden schat gaf me een voldaan gevoel en het verslaan van een eindbaas gaf me een ongekend gevoel van euforie. Het spel was origineel en perfect uitgewerkt, het was de mooiste biologieles in mijn leven.



Mario: Mario was volop aan het werk op de GameCube, eigenlijk iets te veel. Vooral de Mario sportgames waren in overvloed aanwezig: Tennis, voetbal, karten, golf en basketbal, allemaal kwamen ze aan bod. Daarnaast had Mario nog gastrollen in games als SSX: On Tour, Dancing Stage: Mario Mix, Luigi's Mansion en Super Smash Bros Melee. En natuurlijk had Mario ook zijn eigen game nog: Super Mario Sunshine. Een game die zich afspeelde in een perfect vakantieoord, vol met mooie stranden, helderblauwe zee en vriendelijke bewoners. Helaas was de gameplay soms een beetje eentonig, aangezien de vakantie werd verpest door het wegspuiten van graffiti. Een gameplayelement dat erg leek op het stofzuigen in Luigi's Mansion, wat ik overigens verder een heel aardige game vond.

Metroid Prime: Ik heb niets met robots en ben niet echt geďnteresseerd in games met een setting in de verre toekomst. Maar na de extreem hoge cijfers voor Metroid Prime, besloot ik het spel toch maar een keer te spelen. Het viel niet tegen. Samus bleek geen ongevoelige robot, maar een meisje in een speciaal pak, vol met technische functies. De omgevingen waren mysterieus en de gameplay was pittig. Toch heb ik de game niet uitgespeeld. Naarmate ik vorderde, kwamen er steeds meer robots en werden de omgevingen steeds eentoniger. Ik werd weer herinnerd aan het feit dat futuristische schietspellen niets voor mij zijn. Velen vonden de game echter een meesterwerk en een vervolg kon dan ook niet achterblijven. Een derde deel verschijnt dit jaar op de Wii.

Link: De eerste keer dat ik The Wind Waker opstartte was ik overenthousiast. Wat was die grafische stijl toch uniek, met al die kleine details. Met de subtiele windvlagen en de heldere oneindige zee. En dan na een duik in die zee weer de kant oplopen en je ziet de druppels nog van Link aflopen en zijn natte voetsporen in het zand achterblijven. De kerkers zaten goed in elkaar en de gameplay was de eerste helft van de game uitstekend. Helaas werd het spel tegen het einde toe erg irritant, zo leuk was het varen nu ook weer niet! En wie heeft bedacht om alle eindbazen nog een keer opnieuw te moeten verslaan? De lol is er wel af als je van te voren al weet wat hun zwakke punt is. Eind vorig jaar verscheen de tweede Zelda game voor de Cube: Twilight Princess. Een game die op vele fronten de perfectie benaderde. De Cube-versie stond echter een beetje in de schaduw van de Wii-versie, aangezien deze laatste de mogelijkheden van de WiiMote met zich meedroeg. Behalve de Wind Waker en Twilight Princess had Link, net als Mario, ook enkele uitstapjes naar andere games, waarvan de belangrijkste titels: Four Swords Adventures, Soul Calibur 2 en natuurlijk Super Smash Bros.



Horrorgames: Behalve de kleurrijke spellen waar de GameCube om bekend stond, waren er ook enkele zeer duistere games. Eternal Darkness, ontwikkeld door Silicon Knights, had een zeer originele opzet. In een landhuis ontdekte de hoofdpersoon steeds weer nieuwe delen uit een verhaal, die je terug plaatsten naar vroegere tijden. Hier speel je met personages die allen een onvermijdelijke dood tegemoet gaan. Eigenlijk vond ik Eternal Darkness enger, maar Resident Evil 4 was ook behoorlijk spannend. Het was een spel waar er niet veel van waren op de GameCube, een realistische shooter met veel tussenfilmpjes en zeer goede graphics. Binnenkort verschijnt de game ook op de PC, ondanks dat het 2 jaar na de GameCube versie is, is een aankoop nog zeker de moeite waard. Behalve deel 4, verschenen ook remakes van de eerdere Resident Evil delen op de GameCube, die allemaal redelijk verkochten.

Miskoop: Als afsluiter mijn grootste miskoop: Pro Rally. De besturing van deze racegame van Ubisoft was slecht, de afwerking slecht en de muziek was echt slecht. Maar het ergste was de bug in de game, waardoor ik na enkele uren niet meer verder kwam in het spel. Als ik dan het kampioenschap won, kwam in beeld een foutmelding die beval de console opnieuw op te starten. Ik overwon mijn frustratie en probeerde het nog een keer, maar weer de foutmelding. Pro Rally ging vervolgens in zijn doosje terug en kwam er nooit meer uit. Even overwoog ik het spel op eBay door te verkopen, maar ik besloot niemand dit leed aan te willen doen.

De GameCube in het kort:
- Formaat: 11,4cm x 15cm x 16cm
- Totaal 21,5 miljoen GameCube's verkocht
- Best verkochte games: Mario Kart: Double Dash (6,35 miljoen), Super Smash Bros Melee (6,10 miljoen) en Super Mario Sunshine (5,56 miljoen)
- Grootste niet waargemaakte belofte: "(..)de Nintendo GameCube is volledig uitgerust om online gaming naar nieuwe hoogten te tillen." (staat momenteel nog steeds op de officiële Nintendo) site .
- Populairste accessoire: Wave Bird, de draadloze controller. Ook noemenswaardig zijn de Bongo's die je kreeg bij Donkey Konga en Donkey Kong Jungle Beat.

Pagina: 1 | 2


12:11  Ieder voor zich in S.T.A.L.K.E.R.
11:45  Drie scheurende Burnout: Dominator films
 Reacties (32)
 Pagina: 1 | 2
Gast (213.46.46.xxx) op 19-02-2007 om 12:21
Mooie Feature! ;)
Mijn favoriete Gamecube games waren:
1. Tales of Symphonia
2. Twilight Princess
3. Super Smash Brothers Melee

Gast (81.68.237.xxx) op 19-02-2007 om 12:22
zelda the windwaker beste spel op de gamecube

lil_mik3 op 19-02-2007 om 12:47 [Niv: 15 / Exp: 743]
ik heb me uitstekent vermaakt met de gamecube

Gast (82.173.102.xxx) op 19-02-2007 om 12:56
Ik ook, games als Metroid Prime en Resident Evil 4 hebben mij uren aan de Cube laten gamen, om dan nog niet te spreken over games als Paper Mario en Twilight Princess :D Mooie herinneringen.

Gast (84.82.53.xxx) op 19-02-2007 om 12:57
ik ben geen Nintendo fan maar ik moet zeggen dat Mario games echt leuk kan zijn zoals Mario Party die game was lachen als je met medere spelers bent dan kan je echt LOL maken en andere games waren best oke maar toch blijf ik bij Sony's PS2.

Gast (87.66.2.xxx) op 19-02-2007 om 13:12
pokemon XD !!!

Gast (81.204.127.xxx) op 19-02-2007 om 13:14
Ik heb ook veel plezier gehad met de GameCube. Wel was het geen console die het in zn eentje redde. Je moest eigenlijk wel nog een console/PC naast de Cube hebben. Ik had naast de Cube een PC en dan maakt het je niet zoveel uit als er niet vaak spellen uitkomen voor de Cube.
Vooral het eerste jaar dat ik de Cube had was geweldig. Wind Waker en Metroid Prime had ik dat jaar gehaald. Dat waren twee spellen waar ik veel van genoten had. De Resident Evil reeks was ook geweldig.
Kortom, Cube was een superconsole, alleen moest je wel een console/PC ernaast hebben.

crono op 19-02-2007 om 13:43 [Niv: 63 / Exp: 3156]
De cube is de console waar ik het minst op gespeeld heb,wel heb ik de meeste goede games die erop verschenen gespeeld,mario,zelda metriod,RE4,alleen de rpg's moet ik nog spelen.

koekiemonster op 19-02-2007 om 14:08 [Niv: 13 / Exp: 656]
Ik ben waarschijnlijk 1 van de weinigen die enorm heeft genoten van de GameCube.
Inmiddels heb ik alle 3 de consoles van deze generatie in mijn bezit, maar de GameCube heeft mij het meest vermaakt. Wellicht komt dit doordat ik het N64 tijdperk geheel heb gemist.

- Zelda windwaker was legendarisch en ook mijn allereerste 3D zelda, wat een geweldige game.
- PaperMario2 was geniaal, wat een leuke vindingen
- zelda TTP is wederom een geniale titel
- Mariokart / marioparty / timesplitters: extreem leuk met meerdere spelers
- Luigi's mansion: mijn eerste spel en wat een topsfeer
- starfox adventures / Spinx cursed mummy / beyond good and evil: nog meer zelda achtige games!!
- monkeyball: fucking hell, dat boksen met die apen is echt leuk. Tranen in me ogen van het lachen. De multiplayer game!
- metroid prime: shooter en adventure die klopt
- zelda collectors edition: YaY, nu geen reden meer om een N64 te kopen.

Gamecube is voor mij DE zelda console.

Als PES ook uitgekomen was op de gamecube (meer dan alleen deel 2 danku), dan had ik geen xbox / ps2 meer nodig gehad.

btw, ik heb smash brothers, maar daar vond ik dan weer geen reet aan.

Timo_ op 19-02-2007 om 14:14 [Niv: 41 / Exp: 2060]
Vier controllers en mario kart en je hebt een system seller.

Sebastiaan van Wijk op 19-02-2007 om 14:34 [Niv: 73 / Exp: 3645]
Nooit spijt gehad van de aankoop van mijn GameCube.

Moet zelfs nog steeds RE4, BG&E en Ikaruga eens gaan aanschaffen. Dus ik heb nog uren spelplezier te gaan met dat ding

Uchiha_Shadow op 19-02-2007 om 14:47 [Niv: 344 / Exp: 17178]
Leuk dat iedereen zo positief is over de Cube. Ik ook, overigens. Mede omdat ik geen hardcore gamer ben (koop niet meer dan 1-2 games per maand) heb ik geen last gehad van het gebrekkige aantal spellen. Een ding heb ik wel gemist op de Cube en dat is een top hack 'n slash game.

pizzarulez op 19-02-2007 om 15:07 [Niv: 116 / Exp: 5801]
Gamecube , may ur hardware rest in peace.

gelukkig kunnen de toppers worden voortgezet op de wii ^^

en ja , ZELDA WINDWAKER was het beste spel van de cube ^^ RESPECT ^^

Gast (213.46.46.xxx) op 19-02-2007 om 15:37
Maar hopen dat Phantom Hourglass (WW2 dus) een echte sequel wordt. _O_

Tecnomic NL op 19-02-2007 om 15:58 [Niv: 164 / Exp: 8218]
De grootste reden om op de Gamecube nog te willen was simpelweg Resident Evil 4. Zonder twijfel de beste game van de console en misschien wel een van de beste console games allertijden. Verder was het simpele meuk als Mario welke we inmiddels wel kennen. Neemt niet weg dat het leuke games waren, maar van vernieuwde franchises was er maar weinig van sprake.

Voor mij waren de Gamecube en de Xbox in begin 2005 al zo goed als dood verklaard, want de enige console die vanaf dat moment ongenaakbaar was, is de PS2. Mensen die durven vol te blijven houden dat dit niet het geval was hebben een enorme plaat voor hun kop. Er was voor ieder wat wils en het waren allemaal AAA titels. Ratchet and Clank, Metal Gear Solid, Final Fantasy, God of War, Shadow of the Colussus, noem maar op. En dan is het einde van de console bijna aangebroken met masterpieces als God of War II, Okami en FF XII. Nee voor mij is de PS2 de beste console allertijden, zonder twijfel

drakeman12 op 19-02-2007 om 16:20 [Niv: 20 / Exp: 1025]
ah de gamecube ik vond mario kart het beste dat was gewoon geweldig met zijn vieren |)

Gast (87.211.133.xxx) op 19-02-2007 om 16:31
en star wars rogue squadron 2 en 3 dan? prachtige graphics, vooral voor die tijd en gamecube exclusive! waarom heeft niemand het daarover??

crono op 19-02-2007 om 16:35 [Niv: 63 / Exp: 3156]
@ Tecnomic NL voor mij is de beste console allertijde de snes,daarna de psx en daarna de ps2(met de dreamcast daartusse goede console paar goede games)Maar inderdaad het meeste waar ik op gespeeld heb van de laatste generatie(en nu nog steeds doe) is de ps2,daarna zelf de xbox en als laatste de gamecube,niet omdat die slecht was,maar simpel weg door de weinige goede games.

Sebastiaan van Wijk op 19-02-2007 om 16:48 [Niv: 73 / Exp: 3645]
@gast hierboven: omdat (naar mijn mening) de gameplay daarvan maar weinig bijzonders was. En van rogue squadron 2 klopte door de menu's en opties gewoon de feel van de game niet helemaal. Heb nooit mijn vinger er exact op kunnen leggen, maar door de presentatie vond ik de game niet zo 'involving'.

Tecnomic NL op 19-02-2007 om 16:52 [Niv: 164 / Exp: 8218]
@crono
Smaken verschillen nou eenmaal, so simple is that. Het overgrote deel denkt daar wel anders over.

Gewijzigd door Tecnomic NL op 19-02-2007 om 16:58

danniet14 op 19-02-2007 om 17:03 [Niv: 4 / Exp: 180]
`mijn favorite games zijn
1 mario sushine
2 luigi's mansion
3 super smash bros
heb de gamecube samen met de wii beneden aan de tv staan

wii love gamecube
wii love wii

sandstorm op 19-02-2007 om 17:16 [Niv: 57 / Exp: 2851]
gamecube is ietwat tegengevallen, maar toch zijn er een hele hoop goeie games, en baten kaitos behoort ook tot dat rijtje.. dat is een van de games waar ik enorm aan verslaafd was en waar ik ook een leegte voelde toen ik het had uitgespeeld.. enige minpunt aan de game : de uiteindelijke eindbaas was TE simpel en een paar van de eerdere bazen (giacomo) waren ietwat te moeilijk.. nou maa rhopen dat baten kaitos 2 nog komt...

Solid_snake op 19-02-2007 om 17:20 [Niv: 16 / Exp: 816]
Ik heb me met de Gamecube goed geamuzeerd. Spijtig dat de console zo zwaar onderschat werd en vooral veel kritiek kreeg voor zijn "kiddy" games. Ik speelde vaak op mijn PS2 en het was eens een verademing om eens een kleurrijke game te spelen.
Maar na het iet wat mislukte advontuur van de Gamecube lijkt Nintendo zich volleddig te hebben herpakt met de Wii en ik gun het hen!

Gewijzigd door Solid_snake op 19-02-2007 om 17:20

Gast (82.157.144.xxx) op 19-02-2007 om 18:10
ik vind de terugblik beetje tegenvallen :P ik bedoel je zou toch moeten weten dat je niet eens tegen robots vecht in metroid laat staan dat je er een bent :P

ondanks ik een ps2 had en een cube in de vorige generate consoles. heb ik me met de cube het meest vermaakt. multiplayer games waren ontzettend goed kijk maar naar ssbm dat is een top game die ik nog steeds speel als er vrienden zijn bij mij.

De cube had te weinig spellen daarom had ik een ps2 want die had een overvloed aan spellen. daarom speelde mischien wel veel op de ps2 maar de cube had echt die titels waar je van dacht DIE MOET IK HEBBEN de cube had zeker niet veel spelen maar had in iedere genre wel een topper zoals:

Zelda als adventure game
Metroid als fps
super smash bros als fighting game
Tales of symhponia als rpg
fire emblem als strategy
resident evil 4 als horror game
verder had je mario sunshine en mario kart en mario tennis

je had zoveel topgames op de cube dat ik maar hoop dat je er nog dubbel zoveel hebt op de wii :P

het was wel jammer dat RARE was overgekocht door microsoft waar door we dus niet een echte DK game hadden op de cube en ze hebben ons wel met starfox adventures verlaten maar het was toch jammer dat er geen DK 64 achtige game was. Laten we hopen dat we zo'n soort game hebben op de wii :D

Gast (82.171.205.xxx) op 19-02-2007 om 19:07
Twilight Princess, Metroid Prime (1), Naruto GNT 4 en Mario Kart DD zijn mijn favorieten, terwijl Ikaruga er ook mocht zijn. Grootste flop: geen echte Mario-platformer (Sunshine is nep) en een halffabrikaat (Zelda TWW).

 Pagina: 1 | 2

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Nintendo GameCube
Type:
Hardware
Releasedatum:
03-05-2002
Ontwikkelaar:
Nintendo
Uitgever:
Nintendo
Media:



Meer media