Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Gamed Gamekalender Juni 2024
Sand Land
Gamed Gamekalender Mei 2024
WWE 2K24
Review:

Forza Motorsport 6


Door Rene Groen op 14-09-2015 om 07:13
Bron: Gamed

Toen de Xbox One verscheen werd tevens de vijfde Forza Motorsport uitgebracht. Een grafisch hoogstandje waar tegelijkertijd ook kritiek op was. In vergelijking met diens voorganger was er minder content en de balans in verdiensten en uitgaven ontbrak. Heeft ontwikkelaar Turn 10 geleerd van deze fouten of valt hun nieuwste uitgave verder door de mand?

Al vroegtijdig waren de voortekenen goed. Meer auto’s, meer tracks, races in de nacht en in de regen en een grafische insteek van 1080p met 60fps klonk veelbelovend en in de praktijk zijn we hier ook overwegend positief over. Het flinke aantal auto’s, meer dan 450 stuks, betekent niet dat ze zich er makkelijk vanaf hebben gemaakt. De bolides stralen je tegemoet, zowel van diens buitenkant als diens interieur. Lichtinvallen weerkaatsen op een natuurlijke wijze, voor zover je natuurlijk al tijd hebt om hier tijdens het rijden op te letten. Het is dan ook maar goed dat Forzavista terugkeert, hetgeen te zien is als een virtuele garage waar je om de auto heen kunt lopen en deze tot in de kleinste details kunt bestuderen. Een leuke manier voor de echte autoliefhebbers om nog meer uit de game te halen.


Nu is een flink wagenpark een leuk gegeven, maar redelijk oninteressant wanneer het racen niet goed werkt. Forza Motorsport 6 leunt hierbij op simulatie, zonder er volledig in te vallen. Het wil realistisch zijn, zonder je direct op iedere fout af te straffen. Mocht je het toch te lastig vinden of wil je juist een grotere uitdaging, dan zijn er vele opties om mee te spelen. Op deze manier kan iedereen een spelniveau kiezen dat bij zijn ervaring past. Het is dus goed mogelijk om te starten met zijwieltjes (nee, niet letterlijk) en vervolgens steeds meer hulpmiddelen uit te zetten. Verwacht echter niet dat je na het racen met één auto direct de basis onder de knie zult hebben. De auto’s reageren ieder anders, waarbij de controls zelf gelukkig goed werken. Helaas hebben we het spel niet met een stuur kunnen testen, onze ervaringen zijn dan ook gebaseerd op het spelen met een controller.

Het aantal tracks is eveneens opgevoerd, in totaal zijn het er nu 26. Door scantechnieken zien ze er schitterend uit en bemerk je ook daadwerkelijk dat het racen op een verschillend wegdek direct invloed heeft op je wagen. Aan de kleinste details is eveneens gedacht, denk aan zand dat opspat en vogels die wegvliegen bij het starten van je motor. Het zorgt voor een realistische uitstraling, hetgeen nog eens verder gevoed is door de implementatie van regen- en nachtraces. Hoewel reeds aanwezig in Forza Horizon 2 is het nieuw voor de Forza Motorsport serie en het resultaat mag er wezen.


De regenval zorgt er bijvoorbeeld niet alleen voor dat je minder zicht hebt en je ruitenwissers overuren draaien, maar brengt tevens plassen op de weg. Dit is niet enkel decoratie of goed voor de begroeiing, maar heeft ook een wezenlijke invloed op je races. Wanneer je met grote snelheid door een bocht rijdt dien je rekening te houden met aquaplaning en moet je van goeden huize komen om je auto onder controle te houden. Op ander vlak gaat dit ook op voor nachtraces. Door het verminderde zicht, zo zul je vooral moeten vertrouwen op je eigen voorlampen en de achterlichten van de andere wagens, dien je goed te anticiperen op aankomende bochten en situaties. Door indrukwekkende schaduwen ziet het er ook nog eens schitterend uit, hetgeen bijdraagt aan de authenticiteit van de game.

Het is om deze reden des te jammer dat het bovenstaande niet dynamisch is. Het is dus niet zo dat je begint met een laagstaande zon die overgaat in de nacht, of dat een heldere lucht over gaat in een fikse regenbui. Tussentijdse beslissingen als een bandenwissel zijn dan ook nergens nodig. Hierbij komt ook dat regenplassen altijd op een zelfde punt liggen en er slechts een aantal geselecteerde tracks zijn waar het kan regenen of waar nachtraces beschikbaar zijn. Hoewel het een domper is op de feestvreugde moet wel gezegd worden dat het spel altijd goed blijft draaien, iets wat wellicht te grabbel gegooid had geworden door er een dynamisch systeem van te maken.


Wanneer je het idee hebt de basis enigszins onder de knie te hebben kun je de eerste stappen in de Career mode zetten. In totaal zijn er vijf hoofdstukken, ieder weer verdeeld in drie kampioenschappen met daaronder een flink aantal races. Je start uiteraard in de langzamere klassen, waarbij je zelf nog een keuze per autocategorie mag maken, en komt uiteindelijk in de betere en bovenal snellere auto’s terecht. Per categorie rijden de tegenstanders in een zelfde soort auto’s, waardoor er sprake is van een eerlijke strijd. Om deze strijd nog eerlijker te maken, zo gaven we eerder al aan, kun je zelf hulpmiddelen in- en uitschakelen en je auto’s tunen. Het simpeler maken van de gameplay komt wel met een ‘straf’, je verdient er namelijk minder XP mee. Een eerlijke manier om je uiteindelijk te laten trachten deze hulpmiddelen uit te schakelen.

Toch krijgt eenieder, ongeacht het niveau, de mogelijkheid om extra’s te verdienen na ieder bereikt level. Dit kan extra geld zijn, de directe beschikking over een nieuwe auto of Mods, waarvan de laatste ook met in-game geld te koop zijn in vijf verschillende pakketjes van een hoger oplopende waarde. Mods kunnen voorafgaande aan een race ingezet worden en hebben verschillende uitwerkingen voor één of meerdere races. Het kan je bijvoorbeeld extra grip geven tijdens de race, meer XP of geld aan het einde van een race, of je juist uitdagen. Deze zogeheten Dare Mods laten je bijvoorbeeld manueel schakelen of halen je racelijn weg, waar uiteraard weer een grotere beloning tegenover staat.


Van een geheel andere orde zijn de Showcase evenementen. Je stapt in een voorgeselecteerde auto om een speciale taak te vervullen. De ene hiervan is realistisch te noemen, zo moet je in een snelle auto binnen een bepaalde tijd juist langzamere auto’s inhalen, terwijl de ander juist een leuke, minder serieuze afwisseling vormt. In deze laatste categorie speel je bijvoorbeeld bowling met een auto door pins omver te rijden op de Top Gear track. Met dit alles verdien je, net als bij de normale races, weer XP en geld, waarbij de balans tussen wat je verdient en uit dient te geven voor een auto ditmaal een stuk eerlijker is.

Wanneer je even genoeg hebt van het direct opnemen tegen andere racewagens of de Showcase events kun je altijd nog terecht in de Rivals en Online modi. Rivals zijn tijdsuitdagingen, waarbij de andere tijden afkomstig zijn van online gamers. Om je niet snel te vervelen kun je kiezen uit verschillende opties, zo moeten auto’s in Track Day Rivals uit een zelfde klasse komen, moet je in Spec Rivals zelfs allemaal dezelfde auto gebruiken, race je in Autocross Rivals tussen poortjes door en draait het in Drift Rivals allemaal om het driften. Leuk voor even, maar waar je echt veelt tijd in kwijt zult zijn is natuurlijk de multiplayer.


Qua inhoud is het online racen niet zoveel anders dan voorheen, sterker nog, er is zelfs enige afbreuk in vergelijking met voorgaande edities. Clubs is bijvoorbeeld wederom afwezig en ook het delen van je eigen creaties, los van foto’s, is niet mogelijk. Grootste implementatie is daarentegen een league systeem. Je racet hierbij tegen 23 anderen in verschillende autoklassen. Door goed te racen promoveer je naar hogere leagues, waardoor je steeds weer een grotere uitdaging tegemoet zal treden. Uiteindelijk moeten de topracers het tegen elkaar op gaan nemen, waarbij minder kwalitatieve racers deze evenementen live kunnen aanschouwen. Een goede manier om als eSports naar voren te treden. De races die wij speelden verliepen vrijwel allemaal vlekkeloos in sprake van lag, maar uiteraard waren er weer de nodige gamers die er een botsautofestijn van maakten. Omdat het spel nog niet officieel verkrijgbaar is kunnen we momenteel enkel maar hopen dat de game zoveel mogelijk lagvrij blijft, hier zijn pas op een later moment conclusies aan te verbinden.

De soundtrack, eveneens een punt van kritiek uit Forza Motorsport 5, is ditmaal gelukkig een stuk beter voor de oren. Hier komt bij dat de motoren heerlijk klinken zoals je dit van het soort auto’s mag verwachten en zorgt de samenwerking met Top Gear wederom voor enkele leuke implementaties, zoals het racen tegen The Stig en begeleidend commentaar. Als totaalplaatje stelt Forza Motorsport 6 dan ook zeker niet teleur, hoewel er ruimte blijft voor verbetering. De regen- en nachtraces mogen op een grotere schaal worden geďmplementeerd, het schademodel mag worden uitgebreid en graag zien we wat extra toevoegingen als een volwaardige pitstop. Hier tegenover staat een indrukwekkend aanbod aan auto’s en tracks, een vloeiende framerate met indrukwekkende beelden en genoeg content om je maandenlang mee bezig te houden. En mocht zelfs dit niet genoeg zijn, dan kun je altijd nog de toppositie in leagues trachten te behalen. Hoewel de pure simulatieracer zich wellicht prettiger voelt bij Project CARS is Forza Motorsport 6 wat toegankelijker. Het is dus maar net waar je voorkeur ligt.
Beoordeling
Gameplay   85
Sound   80
Graphics   90
Replay   90

Turn 10 herstelt zich na het ietwat teleurstellende Forza Motorsport 5.
85


15:48  Starcraft II: Legacy of the Void in november
07:13  Tales of Zestiria
 Reacties (7)
 Pagina: 1
SuperSaiyen4 op 14-09-2015 om 12:28 [Niv: 13 / Exp: 664]
Ik heb en al gedownload op m'n Xbox, weet iemand of hij vanacht al te spelen is of wordt hij later unlocked?

Rene Groen (Eindredacteur) op 14-09-2015 om 15:02 [Niv: 747 / Exp: 37359]
In principe moet de game om 0:00 unlocked worden.

Zuigertje op 14-09-2015 om 15:16 [Niv: 118 / Exp: 5884]
Heb je het met een stuur gereviewd of zonder?

edit: En hoe staat het met de rumble triggers? Zou je daar meer over kunnen vertellen?

Gewijzigd door Zuigertje op 14-09-2015 om 15:16

Gast (84.31.213.xxx) op 14-09-2015 om 15:27
ik heb de ultimate edition die was sinds vorige week al te spelen, en heb er al veer uren in zitten en komen er nog heeeeeeeel veel bij, wat een top game is dit........ _O_ _O_

Rene Groen (Eindredacteur) op 14-09-2015 om 15:38 [Niv: 747 / Exp: 37359]
@ Zuigertje:
'Helaas hebben we het spel niet met een stuur kunnen testen, onze ervaringen zijn dan ook gebaseerd op het spelen met een controller.'

De rumble triggers geven een prima feedback op je prestaties middels trillingen. Enig nadeel: Het vreet je batterij behoorlijk snel leeg.

Gast (178.117.126.xxx) op 15-09-2015 om 17:11
Goeie review rene,maar ik ga het toch nog even op project cars houden.

Gast (109.130.42.xxx) op 16-09-2015 om 18:59
Als jdm project cars boven dit verkiest ben je gek, wat een topgame is dit zeg. Man man al teveel uren ingestoken.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Forza Motorsport 6
Type:
Game
Releasedatum:
15-09-2015
Ontwikkelaar:
Turn 10 Studios
Uitgever:
Microsoft
Media:








Meer media