Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Paper Mario: The Thousand-Year Door
Gamed Gamekalender Juni 2024
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Review:

FIFA 15


Door Rene Groen op 08-10-2014 om 10:31
Bron: Gamed

Degene die mij kennen weten dat er één game steevast een jaar lang naast mijn console ligt. Eén game die vrijwel dagelijks wordt gespeeld en waar honderden uren gameplay in zitten. Na een gepaste afscheidsdienst is FIFA 14 echter vaarwel gezegd en heeft FIFA 15 de eer om het stokje over te nemen.

Al bij het spelen van de eerste wedstrijd is meteen duidelijk dat er veel aandacht is uitgegaan naar de beleving van een wedstrijd. Het 3D publiek, hoewel nog altijd opgebouwd uit herhalende personen, zijn ditmaal een grote toevoeging aan de sfeer. Wanneer je in de aanval bent voel je hun spanning toenemen, krijg je echter een tegengoal te verduren dan zullen ze hun ongenoegen niet onder stoelen of banken steken. De game slaat hier gelukkig niet in door, als hun ploeg eenmaal met vier doelpunten voor staat neemt het enthousiasme en de spanning immers toch wat af.

De ontwikkelaar heeft zijn best gedaan om alle grote stadions en namen in de game te verwerken en ze zijn hier goed in geslaagd. Met name in de Premier League is het een genot om te spelen omdat alle twintig stadions in de game zijn opgenomen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, waar enkel de Arena vertegenwoordigd is. Ook qua gelijkenissen zien we dat er weer veel aandacht is uitgegaan naar de bekende namen, tegelijkertijd bemerken we dat er ook nu weinig aandacht is besteed aan de minder bedeelde voetballers. Sta dan ook niet raar te kijken wanneer jouw favoriete Nederlandse club uit spelers bestaat waarbij nog geen foto opgezocht is om diens evenbeeld over te brengen. Hoewel te begrijpen is dat je moeilijk iedere voetballer in kunt scannen mogen we toch op zijn minst verwachten dat enkele basisingrediënten als huids- en haarkleur kloppend zijn.


Gelukkig wordt er op ander gebied wel progressie geboekt, neem bijvoorbeeld het speelveld. Na verloop van tijd zal de grasmat gehavend achter blijven na spelersacties en ook de kleding van deze spelers lijkt na afloop van een wedstrijd niet langer uit een wasmiddelenreclame te zijn gestapt. Het zijn allen verbeteringen die bijdragen aan een meer realistische voetbalgame, toch gaan ze hierin op momenten te ver. Een herhaling van een mooie actie mag gezien worden, maar in FIFA 15 lijkt ieder spelmoment tot in den treure op de speler te worden afgevuurd. Is dit in de singleplayer nog redelijk snel te skippen, daar zijn er online spelers te vinden die deze momenten maar wat graag herhaald blijven zien. Een ander punt dat verder niet onbenoemd mag blijven is het Nederlandse commentaar, ook nu hebben het duo Evert Ten Napel en Youri Mulder het voor elkaar gekregen om voortdurend tegenstrijdig en tenenkrommend commentaar te geven. Commentaar dat vaak ook nog niet eens aansluit bij de spelsituaties. Gelukkig is er dan altijd nog het Engelse commentaar van Martin Tyler en Alan Smith die aantonen hoe het wel moet, zo geven ze niet alleen commentaar over de wedstrijd, maar ook over historie en andere gebeurtenissen.

Qua gameplay lijken we eveneens een verandering te zien, zo is er in FIFA 15 meer nadruk gelegd op de individualiteit van spelers. Een goede dribbelaar is in staat enkele tegenstanders uit te spelen om een weg richting de goal te vinden. Op internet las ik commentaar dat dit te krachtig geworden zou zijn, een mening die ik niet geheel deel. Hoewel het dribbelen op momenten inderdaad als onrechtvaardig ervaren kan worden betekent dit tevens dat de tegenstander niet goed verdedigt. En ja, net als in voorgaande delen is verdedigen in FIFA 15 iets wat je onder de knie moet krijgen en waar je niet te licht over mag denken. Tijdig anticiperen, niet te vroeg happen en een tweede verdediger inroepen zijn slechts enkele van de middelen waarmee je een tegenstander af kunt stoppen.


Ook op ander gebied zien we dat de gameplay onder handen is genomen, waarbij het eerder benoemde realisme een centrale factor vormt. Verwacht bijvoorbeeld niet langer dat iedere bal op doel geschoten zal worden, dit zal bepaald worden door diverse invloeden. Gedacht kan worden aan de positionering van de speler ten opzichte van de bal en of deze met zijn goede been voor de bal staat. Afzwaaiers zullen dan ook regelmatig voor komen, hier tegenover staat dat het scoren minder statisch is dan voorheen. Het loont om eens een afstandsschot te proberen, zeker ook omdat de keeper niet altijd een betrouwbare sluitpost blijkt te zijn. Toegegeven, de keeper weet soms prachtige reddingen te verrichten, toch zijn er ook momenten waarop je hem vervloekt vanwege domme acties. Een houdbare bal vliegt ineens toch het doel in of wordt recht voor de voeten van een aanvaller gestompt. Een keer is dit te vergeven, wanneer het meermaals gebeurt kan de frustratie echter oplopen.

Frustratie is tevens een begrip wat op te voeren valt voor de scheidsrechters. Voordeelregels worden niet goed toegepast, lichte overtredingen zwaar bestraft en doodschoppen zijn veroorloofd. Het is hierdoor niet altijd goed in te schatten wat een actie voor consequentie kan hebben. Het kwam zelfs voor dat me een vrije doorgang richting de goal werd belet door een tackle van achteren, waarna deze speler slechts een gele kaart werd voorgehouden. Juist in een game waar het woord realisme zo belangrijk lijkt te zijn is het jammer dat er zoveel dwalingen plaatsvinden.


De spelmodi zijn wat we ervan verwacht hadden, waarbij de Tournament Mode terugkeert en we verder vooral een verdieping zien van de bekende, eerder geďntroduceerde namen. Met name Ultimate Team lijkt een steeds grotere achterban te krijgen en we zien hier dan ook enkele interessante toevoegingen. Nieuw is bijvoorbeeld de mogelijkheid om eerst een Concept Squad in elkaar te zetten. Je kunt niet daadwerkelijk met deze spelers het veld betreden, maar je kunt wel kijken welke toevoegingen voor de toekomst interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld om te bepalen of de chemie overeind blijft. Een andere vernieuwing zijn de geleende spelers, zo is het mogelijk om een sterspeler voor enkele wedstrijden aan je team toe te voegen. Handig voor wanneer je een finale speelt en net wat meer aanvalskracht kunt gebruiken. Als laatste mag ook de mogelijkheid om prijzen te vergelijken niet ontbreken. Met een druk op de knop zie je voor hoeveel geld andere gamers een zelfde speler hebben aangeboden, je kunt deze hierdoor snel voor de goedkoopste prijs binnen halen of juist voor een redelijke prijs te koop aanbieden.

Hoewel Seasons verder terugkeert is ook hier een toevoeging gedaan: het is nu wederom mogelijk om deze mode samen met een vriend of vriendin te betreden. Een leuke toevoeging die je het plezier laat delen, terwijl het tevens uitgezet kan worden wanneer je niet tegen twee spelers uit wenst te komen. Als laatste schuiven we nog de Career Mode naar voren, echter zijn we hier iets minder over te spreken. In FIFA 14 werd het zoeken van spelers aangepast en als minder geslaagd ervaren, toch is er besloten om dit systeem – met minimale aanpassingen – ook in FIFA 15 te bewaren. Het is jammer dat er niet beter geluisterd is naar de kritieken. die vooral verlangden naar een terugkeer van het oude zoeksysteem. Aangezien we verder ook ditmaal niet als speler én coach aan de slag mogen, maar hier een keuze in moeten maken, zijn er nog de nodige verbeterpunten voor volgend jaar.


Voor velen zal de online gameplay de centrale factor vormen van FIFA 15 en hierover hebben we niets dan lof. We hebben vrijwel geen problemen ervaren, hoewel we uiteraard onze oogkleppen niet op hebben voor de kritieken die er op het internet staan. Veel spelers klagen over servers die er, al dan niet tijdens matches, uit liggen waardoor ze matches onterecht verliezen. Natuurlijk zijn er nog altijd de spelers die onnodig lang herhalingen bekijken, het nodig vinden om liedjes te zingen door hun headset of bij een achterstand snel het duel ontvluchten, hetgeen vaak als compliment voor jou kwaliteiten gezien mag worden.

Concluderend kunnen we stellen dat FIFA 15 veel dingen goed doet, maar dat er tegelijkertijd toch de nodige kritiek is. Scheidsrechterlijke dwalingen, een carričre modus die aan de wensen van fans voorbij gaat, Nederlands commentaar dat eerder komisch dan serieus te nemen is en keepers die op momenten als amateurs met situaties omgaan; er zijn genoeg verbeterpunten voor FIFA 16. Betekent dit dat deze editie slecht is? Zeker niet. Fans van de FIFA reeks kunnen weer honderden uren fijne gameplay tegemoet zien. Ben je echter iemand die eens in de zoveel tijd een potje voetbal speelt, dan is FIFA 15 niet de absolutie must wanneer je reeds een voorgaande editie hebt liggen. En dat is, zeker gezien de opkomst van de nieuwe generatie spelcomputers, toch best jammer.
Beoordeling
Gameplay   82
Sound   80
Graphics   80
Replay   100

Welkome vernieuwingen worden afgewisseld met oude stoorzenders.
84


10:32  Middle-Earth: Shadow of Mordor
10:31  Dragon Age: Inquisition in nieuwe beelden
 Reacties (8)
 Pagina: 1
Gast (84.106.64.xxx) op 08-10-2014 om 11:17
ik vind wel dat ze het teammangement van pes hebben gejat, fifa speelt lekker weg maar heb het gevoel dat pes dit jaar de betere zal zijn

OptimusPrime NL op 08-10-2014 om 15:08 [Niv: 30 / Exp: 1487]
Grootste minpunt vind ik toch wel dat ze Pro Clubs eruit hebben gehaald

Gast (141.135.191.xxx) op 08-10-2014 om 15:32
ik vind de ps3 versie niet zo heel goed eerlijk gezegd

Rene Groen (Eindredacteur) op 08-10-2014 om 15:40 [Niv: 747 / Exp: 37359]
Ter verduidelijking: deze review heeft betrekking op de PC, Xbox One en PlayStation 4 versies. Heb de Xbox 360 versie kort gespeeld, maar deze versie lijkt toch een beetje het ondergeschoven kindje te zijn.

Gast (109.130.211.xxx) op 08-10-2014 om 23:27
Mooi en eerlijke review _O_

yjahmesio op 09-10-2014 om 00:25 [Niv: 55 / Exp: 2741]
Goede review!

Ik heb game 4x opgestart, hij gaat in november de deur uit, en dan komt PES erin.

Rene Groen (Eindredacteur) op 09-10-2014 om 14:22 [Niv: 747 / Exp: 37359]
Bedankt mannen, leuk om te lezen dat jullie de review waarderen

Gast (82.173.188.xxx) op 09-10-2014 om 20:07
Fijn

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
FIFA 15
Type:
Game
Releasedatum:
26-09-2014
Ontwikkelaar:
Electronic Arts
Uitgever:
Electronic Arts
Media:








Meer media